
Peklosól, sól peklowa 2 kg
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Przeznaczenie:
Peklosól służy do przygotowania solanki zalewowej, do nastrzykiwania mięsa lub nacierania mięsa, wędlin na sucho.
Peklosól nadaje się do peklowania różnego rodzaju mięsa, jednak najczęściej stosuje się ją do peklowania mięsa wieprzowego. Proces peklowania wpływa na mięso wieprzowe uszlachetniająco, nadając mu piękną różową barwę, intensywny smak i aromat. Dzięki peklowaniu mięso staje się również bardziej soczyste i trwałe.
Dozowanie:
-peklowanie na sucho: 2 - 2,3 kg na 100 kg mięsa
-peklowanie na mokro: 0,85 - 1,1 kg na 10 litrów wody
- do szynek - 0,7 -1,1 kg na 10 litrów wody
- do farszu przy wyrobie kiełbasy 15 - 18 g na 1 kg masy mięsa w zależności od upodobań.
Składniki: Składniki: Chlorek Sodu NaCL 99,0%, Azotyn Sodu ( zawartość azotynu sodu NaNO2 - 0,5-0,6 %), substancja przeciwzbrylająca E536 < 10 mg/kg Wilgotność <1,5 %
Masa netto: 1 kg lub 2 kg
UWAGA: PEKLOSÓL NIE NADAJE SIĘ DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA!!!
Data przydatności do spożycia: podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia: Polska
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gorczyca, seler, soja.