Fosforanowa solanka zalewowa do wędlin, preparat funkcjonalny 10 kg
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
HAM PLUS K - KLEJ DO KIEŁBAS, EMULGATOR 10 kg
HAM PLUS K, to preparat funkcjonalny wspomagający produkcję wędlin zarówno homogenizowanych, jak i średnio rozdrobnionych (kiełbasy, parówki, mortadele, mielonki, kiełbasy w słoikach, itp.).
Mieszanka w swym składzie zawiera stabilizator taki jak w znanej Hamine S, ale poza tym zawiera również inne składniki, m.in. przeciwutleniacz, którego dodatek zapobiega utlenianiu się wędlin (szarzeniu) po jakimś czasie.
HAM PLUS K jest stosowany w zakładach mięsnych do produkcji wędlin, ale również przez lokalnych rzeźników i domorosłych amatorów wędliniarstwa do wytwarzania wędlin domowym sposobem jako środek wiążący wodę w mięsie (emulgator). Dodany do farszu poprawia tzw. sklejenie masy mięsnej, co zapobiega rozsypywaniu się wędlin po sparzeniu, ułatwia krojenie w plasterki, poprawia ogólną konsystencję gotowego wyrobu.
HAM PLUS K stosuje się do wydajności 30-50% (zależnie od rodzaju użytego mięsa).
Do wyrobu wędlin domowym sposobem polecamy także PEKLOSÓL, jak również różnego rodzaju przyprawy i mieszanki przypraw :)
Data przydatności do spożycia: podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wyprodukowano w Polsce.
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gorczyca, seler, soja.
Składniki mieszanki: Stabilizator E451, substancja zagęszczająca E407, glukoza, sól, białko zwierzęce wieprzowe, przeciwutleniacz E301.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 180 kcal 752,40 kJ; tłuszcz ogółem 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g; węglowodany 42g, w tym cukry 32g; białko 3g; sól 11g.