Przepis na marynatę do mięs na grilla i nie tylko
Przepis na marynatę do mięs na grilla i nie tylko

Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy :)

Jak co roku wiele osób będzie spędzać czas ze znajomymi przy grillu przygotowując swoje ulubione potrawy.

W przypadku zastosowania mieszanek przyprawowych do mięs grillowanych, pieczonych, czy też smażonych, warto zrobić marynatę, .

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu na fajne, sprawdzone przepisy na marynaty do mięs na grilla (i nie tylko na grilla), przedstawiamy Państwu przepis na prostą i szybką w przygotowaniu marynatę do różnego rodzaju mięs.

Do przygotowania marynaty wykorzystaliśmy naszą mieszankę przyprawową RED GRILL. Odpowiedni dobrane w tej mieszance przyprawy, aromaty, sól i zioła wzbogacą smak każdej przygotowywanej potrawy. 

Jeśli lubicie bawić się łączeniem różnych smaków, to sprawdźcie jak smakują potrawy z grilla przygotowane z użyciem marynaty wykonanej z mieszanki RED GRILL i Przyprawy do kurczaka, albo dodajcie do marynaty łyżeczkę lub dwie Czosnku granulowanego :)

A jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś, czego się prawdopodobnie nie spodziewają, to dodajcie do marynaty płaską łyżeczkę przyprawy TYROLSKA, która nada potrawie lekko konserwowo-tyrolskiego posmaku :) Takie połączenie idealnie sprawdza się np. w grillowanym boczku czy karkówce. Pamiętajcie tylko, żeby nie przesadzić z ilością przyprawy TYROLSKA, ponieważ jest ona dość intensywna i zbyt duża jej ilość może zdominować smak potrawy, a tego przecież nie chcemy ;)

Przygotowanie marynaty, w której należy wcześniej przygotować mięso jest bardzo proste, poniżej podajemy przepis na pyszną marynatę:

 

RED GRILL PRZYPRAWA DO DAŃ Z GRILLA, MARYNAT, MIĘS Produkt nie zawiera barwników drożdży glutenu GMO jajek konserwantów nabiału oleju palmowego orzechów pestek pszenicy soi tłuszczy trans (utwardzanych)

-------------------------------------------------------------------------

MARYNATA DO MIĘS:

  • do miski wsyp 3-4 łyżki stołowe mieszanki przyprawowej RED GRILL (ilość mieszanki uzależniona jest od ilości mięsa, które mamy zamiar zamarynować, my podajemy na ok. 1 kg mięsa),
  • dodaj kilka (5-7) łyżek stołowych dowolnego oleju, np. rzepakowego,
  • następnie dodaj 1-2 łyżki stołowe octu balsamicznego (jeśli nie masz octu balsamicznego, możesz pominąć ten krok lub dodać 1 płaską łyżkę octu jabłkowego lub wyciśnięty sok z cytryny),
  • oraz sól wg własnych preferencji smakowych,
  • możesz również dodać 1-2 łyżki miodu, który fajnie podkreśli smak marynaty,
  • całość dokładnie wymieszaj tak, aby zrobiła się jednorodna zawiesina (możesz użyć trzepaczki do jajek).

Marynata powinna być dość gęsta żeby dokładnie pokryła mięso, jeśli marynujesz mięso podzielone na mniejsze kawałki, to marynata może być rzadsza.

Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso, przykryj np. folią spożywczą i odstaw na minimum godzinę, żeby składniki marynaty odpowiednio zareagowały z mięsem.

Później pozostaje już tylko grillowanie, pieczenie lub smażenie  i delektowanie się smakiem pysznego jedzonka :)))

-------------------------------------------------------------------------

 

Smacznego :)

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl