Hamburgery domowe
Hamburgery domowe

 

Hamburgery domowe

 Składniki:

- 600 g mielonej wołowiny,

- 1 biała cebula, drobno posiekana,

- 2 łyżki sosu Worcester,

- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej Sarepskiej lub Dijon),

- 2 łyżki sosu słodkiego chili,

- 4 łyżki smażonej cebulki,

- 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki,

- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,

- 50 ml zimnej wody,

- 6 plastrów żółtego sera (Gouda, Ementaler),

- bułki do hamburgerów (6 szt.),

- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony KARDAMA,

- sól do smaku (polecamy ok. 12g, czyli 2 płaskie łyżeczki),

- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (można pominąć),

- 1 łyżeczka Papryka słodka KARDAMA,

- 1 łyżeczka Czosnek granulowany KARDAMA,

- 4 łyżki ketchupu,

- 2 łyżki majonezu,

- dodatki: pomidor, sałata (opcjonalnie ogórek kiszony lub konserwowy).

 Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj farsz mięsny: do mielonej wołowiny dodaj posiekaną cebulę, sos Worcester, musztardę, sos chili, pieprz, sól, olej i zimną wodę. Dodaj również suszony imbir, paprykę
    i czosnek granulowany. Wyrób mięso na gładką masę. Dodaj do farszu 2 łyżki smażonej cebulki i ponownie wymieszaj. Jeśli lubisz, to możesz również dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła, ale polecamy wypróbować naszą wersję, w końcu klasyka rządzi!

         Odstaw farsz na ok. 30 minut do lodówki, następnie podziel na 6 porcji po ok. 100 gramów.

         Z każdej porcji uformuj kulkę (zwilż lekko dłonie i uformuj z farszu kulkę mieszając mięso
         w dłoniach, dokładnie tak, jak na kotlety mielone)

  1. Każdorazowo przed włożeniem kotletów do praski* skrop ją wodą lub olejem, aby mięso nie przywierało, jeśli nie masz praski, to nie problem, uformuj kotlety ręcznie lub kup praskę do burgerów dostępną na naszej stronie gotowany farsz w prasce i dociśnij. Wyjmij kotlety z praski.
  2. Grilluj lub smaż na patelni przez około 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania posyp kotlety smażoną cebulką i połóż na nich po plasterku sera, żeby się roztopił.
  3. Przekrój bułki na pół.
  4. Na rozgrzanym grillu lub patelni podgrzej bułki z obu stron, aż staną się chrupiące i lekko zarumienione.
  5. W miseczce wymieszaj ketchup i majonez.
  6. Na dolnej części bułki rozsmaruj mieszankę ketchupu i majonezu, ułóż na niej sałatę, następnie kotlet z serem. Dodaj plastry pomidora i krążki czerwonej cebuli.
  7. Posmaruj górną część bułki mieszanką ketchupu i majonezu.
  8. Przykryj burgerem górną częścią bułki i zepnij całość patyczkiem do burgerów.
  9. Twój domowy burger jest gotowy!

    Smacznego!

* Praski do burgerów znajdziesz tutaj

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl