
Hamburgery domowe
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny,
- 1 biała cebula, drobno posiekana,
- 2 łyżki sosu Worcester,
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej Sarepskiej lub Dijon),
- 2 łyżki sosu słodkiego chili,
- 4 łyżki smażonej cebulki,
- 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki,
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
- 50 ml zimnej wody,
- 6 plastrów żółtego sera (Gouda, Ementaler),
- bułki do hamburgerów (6 szt.),
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony KARDAMA,
- sól do smaku (polecamy ok. 12g, czyli 2 płaskie łyżeczki),
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (można pominąć),
- 1 łyżeczka Papryka słodka KARDAMA,
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany KARDAMA,
- 4 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki majonezu,
- dodatki: pomidor, sałata (opcjonalnie ogórek kiszony lub konserwowy).
Sposób przygotowania:
- Przygotuj farsz mięsny: do mielonej wołowiny dodaj posiekaną cebulę, sos Worcester, musztardę, sos chili, pieprz, sól, olej i zimną wodę. Dodaj również suszony imbir, paprykę
i czosnek granulowany. Wyrób mięso na gładką masę. Dodaj do farszu 2 łyżki smażonej cebulki i ponownie wymieszaj. Jeśli lubisz, to możesz również dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła, ale polecamy wypróbować naszą wersję, w końcu klasyka rządzi!
Odstaw farsz na ok. 30 minut do lodówki, następnie podziel na 6 porcji po ok. 100 gramów.
Z każdej porcji uformuj kulkę (zwilż lekko dłonie i uformuj z farszu kulkę mieszając mięso
w dłoniach, dokładnie tak, jak na kotlety mielone)
- Każdorazowo przed włożeniem kotletów do praski* skrop ją wodą lub olejem, aby mięso nie przywierało, jeśli nie masz praski, to nie problem, uformuj kotlety ręcznie lub kup praskę do burgerów dostępną na naszej stronie gotowany farsz w prasce i dociśnij. Wyjmij kotlety z praski.
- Grilluj lub smaż na patelni przez około 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania posyp kotlety smażoną cebulką i połóż na nich po plasterku sera, żeby się roztopił.
- Przekrój bułki na pół.
- Na rozgrzanym grillu lub patelni podgrzej bułki z obu stron, aż staną się chrupiące i lekko zarumienione.
- W miseczce wymieszaj ketchup i majonez.
- Na dolnej części bułki rozsmaruj mieszankę ketchupu i majonezu, ułóż na niej sałatę, następnie kotlet z serem. Dodaj plastry pomidora i krążki czerwonej cebuli.
- Posmaruj górną część bułki mieszanką ketchupu i majonezu.
- Przykryj burgerem górną częścią bułki i zepnij całość patyczkiem do burgerów.
- Twój domowy burger jest gotowy!
Smacznego!
* Praski do burgerów znajdziesz tutaj