
Glutaminian sodu E621 10 kg
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
GLUTAMINIAN SODU E621 10 kg
Glutaminian sodu jest solą sodową kwasu glutaminowego. Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw wodorost listownicę japońską (Laminaria japonica), znany jako kombu. W 1908 roku japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny nadający jej niepowtarzalny smak – kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami.
Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu, która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli „istota smaku”). W Polsce zaczął być stosowany przemysłowo w połowie lat pięćdziesiątych
Niepowtarzalny, rosołowy smak, który nadaje różnorodnym potrawom nazwany został piątym smakiem - umami. Posiada również cechę wzmacniania innych smaków potraw, stanowiąc dopełnienie słodyczy, słoności, goryczy i kwasku. Wbrew powszechnemu przekonaniu, glutaminian sodu jest substancją naturalną, występującą w niewielkich ilościach w mięsie, serze i produktach nabiałowych oraz niektórych warzywach.
Glutaminian sodu posiada postać drobnych, białych kryształków. Uważany jest za nieszkodliwy dla zdrowia człowieka (badania naukowe nie dowiodły niedogodnego wpływu na zdrowie) i dopuszczony do obrotu w krajach Unii Europejskiej jako dodatek do żywności określony symbolem E 621.
Po wymieszaniu z solą kuchenną wydatnie wzmacnia smak potraw redukując jednocześnie ilość zużywanej do tego samego celu soli.
Z tego powodu może być stosowany zamiennie w dietach bezsolnych lub wymagających ograniczenia spożycia NaCl. Podkreśla naturalny aromat, wzmacnia apetyt i sprawia, że wysoko przetworzone produkty spożywcze odzyskują smak utracony podczas obróbki.
Przez receptory rozmieszczone na języku odbierany jest jako „rosołowy” i pozostawia w ustach wrażenie tłustości, a jednocześnie balansuje pozostałe bodźce smakowe i zapachowe docierające do organizmu.
Glutaminian sodu ma charakter uniwersalny. Może być dodawany do wszystkich rodzajów potraw, a dla uzyskania pożądanego efektu wystarczy już niewielka ilość tej substancji. Najlepiej komponuje się z daniami mięsnymi, z dodatkiem ryżu i makaronu oraz wędlin (bardzo często używany jest przy produkcji wędlin, szynek, pasztetów, itp.), można go dodawać do zup i sosów (w szczególności grzybowego, pieczarkowego, sojowego i rybnego). Podkreśla walory smakowe owoców morza i warzyw, jak również doskonale współgra z żółtym serem i nabiałem. Dopełnia walory smakowe i aromatyczne wszelkich dań.
Zaletą tego typu opakowania jest możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania torebki, bez konieczności przesypywania produktu do innego opakowania.
Produkt: glutaminian sodu
Składnik: glutaminian monosodowy E621
Postać: proszek o ziarnistej strukturze
Kraj pochodzenia: Indonezja/Wietnam
Spakowano w Polsce
Data przydatności do spożycia: podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gorczyca, seler, soja.